Drottningens juvelsmycke
Drottningens juvelsmycke är den stora svenska klassikern om androgynen. Dess huvudperson Tintomara är den svenska litteraturens Hen med stort H, queer långt före ordet uppfanns. Dessutom ett paradisbarn: en varelse bortom ont och gott.
Carl Jonas Love Almqvists mest kända roman utspelar sig mitt i händelserna kring Gustav III:s maskeradbal, under vilken kungen blir mördad (1792). Boken liknar inte något annat i litteraturen men känns också förunderligt samtida. Den träffar i ett hjärta av Sveriges historia, där konungamordet står i centrum genom dess upprepning i ett statsministermord 1986. Men framför allt, i en tid när könet håller på att implodera, visar läsningar av Tintomara på nya beteendemönster bortom könsteatern.
CARL JONAS LOVE ALMQVIST [1793 -1866] är en av svensk litteraturs mest originella författare. Såväl romantiker som realist och tidig feminist. Romanen Drottningens juvelsmycke [1834] var ett av flera Almqvist-verk som av kyrka och stat ansågs farliga för deras revolutionära potential. Almqvist var radikal och verkade aktivt för allmän rösträtt. Han slutade sitt liv i landsflykt, anklagad för giftmordförsök; något som onekligen ger extra udd åt den berömda repliken i Drottningens juvelsmycke: »Två saker äro vita: oskuld och arsenik.«